top of page

Wat na burn-out?

Tijdens je burn-out mag je je tijd nemen en doen wat nodig is voor je herstel, maar hoe zit dat na je burn-out? Kun je dan ook nog op begrip rekenen? Zodra je fysiek hersteld bent, word je verwacht de draad weer op te nemen. Het leven gaat immers door, toch?

Wat als je de draad niet weer kunt opnemen? Wat als je nooit meer de ‘oude’ wordt en je leven dus niet gewoon kunt of wil verderzetten zoals je gewend was?


Burn-out roept op tot verandering


Een krachtig signaal zoals burn-out laat je weten dat het op deze manier niet werkt voor jou en het roept je op tot verandering. De meesten onder ons vinden verandering en vooral de impact die het heeft op zowel je eigen leven als op dat van je omgeving, heel ongemakkelijk en zelfs beangstigend. Slechts weinigen zijn bereid om vanuit zichzelf vrijwillig zo nu en dan de balans op te maken. Een persoonlijke crisis is dan ook vaak de enige effectieve manier om de ratrace te stoppen, je huidige leven te evalueren en de nodige verandering door te voeren. Als een persoonlijke crisis, zoals een burn-out, zich dan uiteindelijk aandient, is men meestal al vrij lang het ‘verkeerde’ pad aan het volgen zodat vaak grote en dus ingrijpende veranderingen nodig zijn.


Terug in contact met je gevoel


Een burn-out brengt je terug in contact met je lijf en met je gevoel en daarmee ook met je eigen kern, je essentie. Het leert je opnieuw voelen wat je nodig hebt om je goed in je vel te voelen en om goed te kunnen functioneren. Het helpt je om je prioriteiten te stellen, het belangrijke van het onbelangrijke te scheiden en jouw definitie van ‘leven’ te herbekijken. Wat wil je echt? Waar word je blij van? Het maant je aan om los te laten wat niet langer bij je past en nodigt je uit om voor jezelf te gaan kiezen. Je krijgt als het ware de kans om je leven opnieuw richting en vorm te geven, maar deze keer van binnenuit, om dan vervolgens de leiding te nemen en achter het stuur te gaan zitten van JOUW leven.


Je lichaam zegt “stop”!


Vóór mijn burn-out was ik al behoorlijk gevoelig, maar erna werd het nóg erger, alsof ik plots niets meer aankon. Mijn zenuwstelsel had dan ook lange tijd onder enorme spanning gestaan. Terwijl ik vóór de burn-out mijn grenzen ook al best goed aanvoelde maar ze gewoon negeerde of wegredeneerde, móét ik er nu gehoor aan geven. De minste spanning zorgt er immers voor dat ik onmiddellijk terug in het rood ga. Het maakt me kwetsbaar, maar ook alert en bewust. Het behoedt me voor herval.


Je lijf gaat veel sneller aan de alarmbel trekken. Je reserves waren helemaal op en kunnen na enkele maanden niet terug aangevuld zijn. Zoiets vergt tijd, heel veel geduld en vooral dat je jezelf accepteert en je grenzen respecteert. Wanneer je gewoon doorgaat met je leven zoals het voorheen was, geraak je niet uit de reserve stand of ben je zo weer opgebrand. Je zal het dus op vele vlakken in je leven anders moeten gaan doen: de lat niet meer zo hoog leggen, leren luisteren naar de signalen van je lichaam, je energie veel beter bewaken en bewuste keuzes maken die in lijn zijn met wie jij bent.


Je hoofd heeft het er wellicht een stuk moeilijker mee…


Je lijf en je gevoel gaan volgen mag dan wel een efficiënte strategie zijn tegen burn-out of tegen herval, je hoofd zal wellicht niet zo gemakkelijk de controle over je leven willen loslaten. We zijn het immers zo gewend om houvast te zoeken bij ons denken en ons hoofd beslissingsrecht te geven over zowat alle beslissingen in en over ons leven. Het vraagt heel wat geduld en vertrouwen om de focus te verleggen van je denken naar je gevoel en naar de signalen van je lichaam. Je zal echter merken dat, wanneer je steeds minder aandacht gaat schenken aan de bijna continue gedachtestroom, de macht en kracht van je hoofd geleidelijk aan afneemt. Probeer je hoofd niet meteen het zwijgen op te leggen, het zal alleen maar luider gaan schreeuwen. Schenk er gewoon minder belang en aandacht aan. Plots zal je merken dat het vanzelf stiller wordt.


Het geschenk van burn-out


Een burn-out leidt je terug naar jezelf en naar persoonlijk leiderschap over je leven. Je krijgt de kans om van binnenuit te gaan leven en voluit je leven te leiden zoals het voor jou bedoeld is.

Gelukkig hoef je niet te wachten op een persoonlijke crisis. JIJ kunt immers, als enige verantwoordelijke voor jouw leven, NU beslissen om die eerste stap te zetten naar persoonlijk leiderschap over jouw leven.In hoeverre zit jij op dit moment zelf aan het stuur van je leven? Voel jij je grenzen goed aan en respecteer je ze ook? Hoe sta jij tegenover verandering?


Wil je handvatten om meer vanuit je kern te gaan leven of heb je behoefte aan heroriëntatie op werkvlak? Wil je leren hoe je meer trouw aan jezelf kunt blijven en hoe je op een voor jou correcte manier keuzes kunt maken en je energie kunt inzetten?

Ik help je met veel liefde en plezier! Neem vrijblijvend contact met me op en we bekijken hoe we jouw flow terug kunnen laten stromen.


Hartegroet,

Evi

Lifecoach & Loopbaancoach ism Diaspoor Werk Met Zin

Comments


image0_edited.jpg

Mijn Missie?

Jou helpen om terug in contact te komen met je gevoel en met wie je werkelijk bent. Zodat je van binnenuit keuzes kunt maken die écht bij je passen en die leiden naar meer werk- en levensgeluk!

Wil je op de hoogte blijven?

Bedankt, tot snel!

bottom of page