top of page

Heb jij ook wel eens last van al die ‘moetjes’ in je hoofd?

Zijn al die ‘moetjes’ in je hoofd eigenlijk geen vorm van zelfmanipulatie?

Bij manipulatie denken we automatisch aan iemand anders die macht en controle over ons wil en die ons aanzet tot bepaalde gedachten en handelingen die we uit onszelf niet zouden denken of doen.


Volgens mij is er ook zoiets als ‘zelfmanipulatie’. In dat geval is het niet de ander die controle wil over je denken en handelen, maar je eigen hoofd. Met je ego aan het stuur, de commentator in je hoofd die over alles en iedereen een oordeel heeft en in de eerste plaats over jou.


Mijn hoofd is mijn grootste commandant


Ikzelf heb geregeld last van zo’n manipulatief hoofd, vooral als ik op automatische piloot sta. Met al mijn to-do’s als mantra loop ik de hele dag te ‘moeten’. Zelfs de manier waarop ik de dingen afhandel, is volgens strikte procedures. Terwijl mijn lichaam alle bevelen slaafs opvolgt, worden de to-do lijstjes alsmaar langer in plaats van korter. Terwijl ik van de ene taak naar de andere loop, bedenkt mijn hoofd nog wel enkele tussendoortjes die ‘en passant’ meteen mee uitgevoerd kunnen worden. Als ik dan aan het einde van de dag mijn lijst zie, krijg ik het gevoel dat ik amper iets nuttigs heb gedaan. Terwijl ik me toch de hele dag heb uitgesloofd? Herkenbaar?


Wat ‘moet’ jij allemaal van jezelf?


Hoeveel ballen probeer jij in de lucht te houden?

We leggen onszelf allerlei verplichtingen op omdat we vinden dat het zo hoort of omdat we denken dat anderen het van ons verwachten of omdat we willen voldoen aan een bepaald beeld,… zonder ons af te vragen: Heb ik er zin in? Word ik er blij van? Heb ik er energie voor?


Vervelend, maar onschuldig op het eerste zicht? Nee hoor, helemaal niet onschuldig! Voor je het weet, ‘moet’ je jezelf nog in een burn-out. Je houdt jezelf krampachtig in een keurslijf en je lichaam geraakt uitgeput. Je wordt moe van je eigen hoofd.


Tijdens mijn burn-out kon ik nog maar weinig. Ik zette mijn leven een hele poos on hold om terug tot rust en bezinning te kunnen komen. Daarmee vielen zowat alle dagdagelijkse verplichtingen weg. Zalig, maar ook absoluut nodig om te herstellen.

Nadat ik mezelf min of meer terug wat op gang had gebracht, voelde ik een enorme weerstand tegen zoveel alledaagse dingen. Nooit eerder had ik erbij stilgestaan, ik deed ze op automatische piloot.

Want ja, er zijn nu eenmaal dingen die moeten gebeuren... De kinderen moeten naar school, het huis moet er netjes bijliggen, de boodschappen moeten gedaan worden, liefst moet er toch ook een aantal keren per week een gezonde maaltijd op tafel komen,… We moeten onze conditie op peil houden en de kinderen moeten van de ene naar de andere hobby gereden worden. Oh ja, en dan heb je ook nog een hele boel sociale verplichtingen… Je kunt niet altijd een smoesje verzinnen of ‘nee’ zeggen, toch? Dan heb ik het nog niet eens over je werk gehad waarin je onderscheidend, innovatief, sociaal en zo productief mogelijk moet zijn.


Door mijn burn-out ben ik noodgedwongen de balans gaan opmaken van de dingen waar ik bewust voor koos en alle andere zaken die ik mezelf had opgelegd. Ik leerde keuzes te maken en ontdekte dat er alternatieven zijn, ondanks dat we onszelf zo vaak gevangen houden in bepaalde drogredenen.


Wie moet het anders doen? Dat hoort er nu eenmaal bij. Iedereen doet het toch? We kunnen niet ontkomen aan de veeleisende maatschappij waarin we leven.

Je hoeft niet alles zelf te doen. Er is hulp, durf te vragen! Goed is goed genoeg en morgen komt er nog een dag. De aarde stopt niet met draaien als de was is blijven liggen. Als je af en toe ‘nee’ zegt, wordt je ‘ja’ waardevoller.


Door alle verplichtingen die we onszelf opleggen, komen we in een zelfgecreëerde ratrace terecht. Druk zijn is in de mode, het is bijna synoniem voor succesvol of populair. We handelen op automatische piloot en geraken steeds verder verwijderd van onszelf.


Je manipulatief hoofd aan banden leggen


Een interessante vraag die je jezelf kunt stellen bij elke handeling die je doet is: Doe ik het vanuit liefde of vanuit angst?


Doe ik het vanuit liefde, omdat ik het graag doe en omdat ik er blij van word?

Als je er niet blij van word, wat wil je er dan precies mee bereiken of door vermijden?

Heel vaak is er wel één of andere onderliggende angst in het spel zoals angst voor afwijzing, kritiek of er niet bij horen,… Angst, controle en macht gaan immers hand in hand. Ook schuldgevoel en schaamte zijn eveneens twee kanjers als het op zelfmanipulatie aankomt.


Waarom doe jij wat je doet?


Vind je jezelf goed genoeg of moet je eerst dit of dat nog van jezelf? Heb je bewijsdrang en drijft jouw perfectionisme je tot allerlei ‘moetjes’? Zeg je ‘ja’ uit schuldgevoel of doe je het vanuit je hart? Is de stem van je ouders mettertijd ook jouw innerlijke commentator geworden en zijn de gangbare zogenaamde ‘maatschappelijke’ overtuigingen die je elke dag voortstuwen ook werkelijk de jouwe?


Sta eens stil bij waarom je bepaalde dingen doet en denkt. Als het slechts gewoontes zijn, kun je ze ook makkelijk veranderen. Meestal hebben ze echter diepere wortels en zijn ze ontstaan vanuit conditionering en allerlei overlevingsstrategieën.


Ons hoofd heeft met dit alles maar één doel voor ogen: zelfbehoud.

Waarom geven we ons hoofd toch zoveel macht over ons leven? Is overleven niet iets uit de oertijd?


Uit je hoofd in je lijf: van denken naar voelen


Je hoofd kan geen beslissingen nemen over jouw leven. Daarvoor is het simpelweg niet bedoeld, het bedenkt mentale argumenten en pragmatische oplossingen. Je gevoel en je lijf daarentegen zijn daartoe wél instaat.


Hoe merk je dat je blij wordt van iets? Hoe weet je dat je energie hebt om iets te doen of niet?

Juist! Je voelt het in en aan je lijf. Je lichaam opent zich of sluit zich af. Je hart maakt een sprongetje of je voelt spanningen op bepaalde plaatsen in je lichaam. Je onderbuik laat je weten: “hmmm” (ja) of “uhh-uhh” (nee).


Manipuleer jij ook jezelf? Wat probeer je ermee te bereiken of te vermijden?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Deel ze hieronder of stuur me een berichtje hallo@evihappe.com


Hartegroet,


Evi

Lifecoach & Loopbaancaoch ism Diaspoor Werk Met Zin

Comments


image0_edited.jpg

Mijn Missie?

Jou helpen om terug in contact te komen met je gevoel en met wie je werkelijk bent. Zodat je van binnenuit keuzes kunt maken die écht bij je passen en die leiden naar meer werk- en levensgeluk!

Wil je op de hoogte blijven?

Bedankt, tot snel!

bottom of page