Ben jij vooral bezig met je sterktes of met je zwaktes?
Op school leren we dat we vooral moeten oefenen op dingen die we niet goed kunnen...
Oefening baart kunst, dat klopt. Bovendien hebben we inderdaad voldoende uitdaging en leermogelijkheden nodig om te groeien en ons zelfvertrouwen te stimuleren, maar wanneer we te veel gaan focussen op dingen waar we minder of helemaal niet goed in zijn, worden we onzeker.
Wanneer er dus binnen je takenpakket te veel zaken zitten waar je niet goed in bent, die niet in de lijn liggen van je talenten en vaardigheden of waar je maar weinig voeling en affectie mee hebt, kan je zelfvertrouwen er op de duur onder gaan lijden.
We mogen vooral aandacht hebben voor onze sterktes, op wat we leuk vinden en van nature moeiteloos gaat. Dán ervaren we voldoening, plezier, enthousiasme en een positief zelfbeeld dat we uitstralen in de wereld.
Door ons te bekwamen in datgene waar we aanleg voor hebben en waar we blij van worden, hebben we de sleutel tot succes in handen.
Van nature uit zijn we immers al geneigd om vooral te focussen op onze zwakheden en minpunten. We identificeren ons met onze zwaktes en rekenen onszelf erop af. Het waardeoordeel dat we onszelf toeschrijven is meestal vooral gebaseerd op wat we niet goed kunnen. Ik hoef je niet te vertellen hoe vernietigend dit is voor ons zelfbeeld…
Jammer genoeg zit dat maatschappelijk en cultureel in ons ingebakken.
Zo hebben we geleerd om bescheiden te zijn, want als we spontaan en enthousiast over onszelf en onze talenten vertellen dan komen we algauw opschepperig over, wat ons niet bepaald populair maakt... Op school zijn we vooral bezig met dingen die ‘we zouden moeten kunnen’ en daarop worden we ook beoordeeld. En hoe vaak wordt dit niet doorgetrokken naar ons beroepsleven? Passen we wel of niet in het plaatje van die vacature? Kunnen we aan alle vereisten voldoen? Zijn we bereid om hard te werken aan onze minpunten? We worden vaker aangesproken op zaken die we niet zo goed hebben gedaan, dan dat we gewaardeerd worden voor alles wat we wel goed doen, toch? Flexibiliteit (wat eigenlijk ‘aanpassingsvermogen’ betekent) wordt hoog in het vaandel gedragen… maar meestal als extra inspanning van de werknemer.
We willen zo graag geaccepteerd en gewaardeerd worden, we willen erbij horen en proberen zoveel mogelijk aan allerlei verwachtingen te voldoen. We zijn super kritisch en streng voor onszelf. We verloochenen onszelf, onze waarden en onze behoeften en uiteindelijk vergeten we wie we werkelijk zijn.
We vergelijken ons ook voortdurend met anderen en menen dat we net zoals zij moeten zijn, met dezelfde talenten en kwaliteiten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat we over ’t algemeen liever omgaan en werken met collega’s die op ons gelijken…
We zijn echter allemaal uniek en ieder van ons heeft een origineel talentenpakket. Net dát uniek zijn is onze KRACHT én eveneens de sterkte van een team. Precies door deze diversiteit krijgen we een rijk en veelzijdig geheel waarin ieders talent ertoe doet.
Het is goed om jezelf te (leren) kennen en daarmee ook je eigen grenzen en beperkingen.
Echter, je BENT NIET je beperking! JE BENT UNIEK!
Het is dus nóg belangrijker om je talenten en kwaliteiten te (leren) kennen, want daar zitten je KRACHT en mogelijkheden. Door je bewust te worden van waar je wél goed in bent en daar vooral mee bezig te zijn, boost je niet alleen je zelfvertrouwen, je wordt er ook gewoon nóg beter in.
Heb je je al eens afgevraagd waarom sommigen succesvol zijn en anderen niet? Wel, precies omdat zij al hun tijd en energie spenderen aan datgene waar ze goed in zijn en leuk vinden en er daardoor in gaan uitblinken.
Mijn advies? Leer bij, ga uitdagingen aan, verleg je grenzen, accepteer je beperkingen en ga vooral op ontdekking naar datgene waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Dan heb je het winnende duo voor succes in handen waarmee jij het verschil kan maken!
Doe jij in je job vooral dingen waar je goed in bent en die je leuk vindt? Of voel je je soms onzeker omdat er in je takenpakket nog te veel zaken zitten die niet echt bij je passen?
Wil je nog meer op ontdekking naar jouw talenten en heb je daar graag hulp bij?
Ik help je met veel liefde en plezier! Neem snel contact met me op en we bekijken samen hoe we jouw goud kunnen laten schitteren!
Hartegroet
Evi
Lifecoach & Loopbaancoach ism Diaspoor Werk Met Zin
Comments